Izjava o piškotkih


Novi Zakon o elektronskih komunikacijah, ZEKom-1, je v slovenski pravni red prenesel spremenjeno Direktivo o zasebnosti v elektronskih komunikacijah 2002/58/ES* . V Direktivi je bil spremenjen člen, ki govori o piškotkih in podobnih tehnologijah, s katerimi je mogoče shranjevati informacije ali pridobivati informacije, shranjene na uporabnikovi terminalni opremi (kot je npr. računalnik, mobilna naprava). Uporaba takih tehnologij je po novem mogoča le na podlagi privolitve uporabnika.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega, pa vendar so uporabniki s takimi tehnologijami na splošno zelo slabo seznanjeni, prav tako tudi z orodji, s katerimi je piškotke mogoče upravljati. Cilj nove določbe je tako predvsem boljše varovanje zasebnosti uporabnikov spleta tako, da so o piškotkih ustrezno obveščeni in jim je ponujena možnost odločanja.

Upravljavcem spletnih strani nove določbe prinašajo precej sprememb in v začetni fazi tudi precej dela in prilagajanja. Iskanje ravnovesja med varovanjem pravic uporabnikov in zagotavljanjem učinkovite storitve ni vedno lahko naloga, še posebej v kontekstu slabega poznavanja tehnologije s strani uporabnikov. Pooblaščenec na tej točki poudarja, da je predvsem pomembna odkritost glede uporabe piškotkov – le tako bodo uporabniki na daljši rok bolje spoznali tehnologije in njihovi uporabi bolj zaupali.

V prihodnosti lahko pričakujemo tudi napredke na ravni razvoja spletnih brskalnikov in ostalih standardov, ki bodo spletnim stranem olajšali implementacijo novih določb. Hkrati je v evropskem prostoru že na voljo veliko primerov ustreznih rešitev, prav tako tudi ponudnikov različnih orodij za pridobivanje soglasja. Seveda je pred uporabo vzorcev iz tujine treba preveriti, ali ustrezajo zahtevam slovenske zakonodaje; tudi med državami članicami EU namreč obstajajo manjše razlike v nacionalnih zakonodajah in praksah. Prav tako se že oblikujejo različne iniciative, ki poudarjajo pomen obveščanja uporabnikov, razvijanja ikon, itd. Nova pravila veljajo v vseh državah članicah v EU in tudi za ponudnike, ki nimajo sedeža v EU, a ponujajo storitve tu, v lokalnih jezikih, lokalnim uporabnikom.

Na naši spletni strani uporabljamo naslednje piškotke: